Jak jsem se stal kafařem 2

11. března 2013 v 7:50 |  Různé
Trumfuji Masaryka.


Ochutnal jsem různé druhy kávy. Jako standard by
teoreticky mohl být Standard - prodával se od Balíren
Praha a od marmeládových závodů Marila. Obojí
zrnková. Po prvním šálku jsem konstatoval, že by se
Marila měla raději držet těch marmelád a nefušovat do
kávy. Standard od Balíren Praha mě také zklamal. Od
obou firem byla káva totiž vypražená tak silně, že byla
nechutná. Dostal jsem žlutý sáček kávy Paloma. S
přemáháním jsem vypil jeden šálek a zbytek kávy jsem
dal pryč. Byla to nejhorší káva, jakou jsem pil. Ta by
se snad ani neměla prodávat. (Jsou ale na světě různí
"dobráci". Když jsem se o tom zmínil před příbuznou,
odpověděla mi: "My ji máme v práci. Vaříme ji
návštěvám". Ještě, že tam nechodím.) Následovalo
několik dalších druhů, jež nebudu popisovat.

Ustálil jsem se u červených sáčků Grand aroma od
Douwe Egberts. Z té se stal můj standard. Ve
slevových akcích si ji kupuji i do zásoby. Její balení je
napuštěno inertním plynem, takže vydrží.

Před časem moji pozornost při nákupech u Alberta
upoutaly stříbrné čtvrtkilové sáčky s mletou kávou
Arabica z různých zemí. Zvědavost ještě posílila
nenápadná poznámka na nich "Albert excellent".
Neodolal jsem. Ochutnávám jich teď pět a je to docela
zajímavé.

Káva z Brazilie - ta se nejvíc blíží tomu, na co jsme
zvyklí. I ta by mohla být při mých srovnáních
standard. Vysokohorská káva z Kolumbie a káva z
náhorních plošin Keni v Africe. Tyhle kávy z vyšších
poloh mají jemnější chuť. I vůni. Další kávy jsou z
Guatemaly a až z daleké Indonesie - z Javy. Původ ze
sopečných oblastí je na jejich chuti znát. Mají
specifickou příchuť.

Kávy mám teď tedy habaděj. V důchodu mlsám a
mlsám. Masaryk prý měl kávu rád a pil jí jeden šálek
po obědě. Já si dopřávám jeden dopoledne a druhý
odpoledne. Někdy i třetí, ale žádný cloumák. Jestli se
můj tip přesune z červených sáčků Grand aroma na
některý stříbrný, to ukáže čas.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ježurka Ježurka | Web | 12. března 2013 v 16:34 | Reagovat

Také si dávám kávu dopoledne a pak odpoledne, už léta, ale zas tak podrobně ji nezkoumám. Když mi chutná, to mi stačí.  Chtěla jsem teď prásknout, jakou kávu kupujeme domů, ale kdybys mne zabil, teď mi to vypadlo. Až si vzpomenu, doplním. :-D Ale není to nic extra. Jo, už vím. DADÁK

2 Jirka Jirka | E-mail | Web | 13. března 2013 v 6:21 | Reagovat

[1]:Dadák - tradiční česká značka. Pije ho i můj stařičký vzdálený příbuzný. Je na něj tak zvyklý, že mu jiná značka ani nechutná.

3 Babeta Babeta | E-mail | Web | 11. dubna 2013 v 11:58 | Reagovat

Můj tatínek i muž říkají, že jim nejvíc chutná zelený Jacobs Kronung. Občas ho mají v Kaufu v akciza poloviční cenu, tak pak vždycky nakoupíme do zásoby. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama