Dyško čili spropitné

25. července 2013 v 18:39 |  Různé
Dáváte ho?


Jsem od malička zvyklý žít skromně, pečlivě hospodařit s
penězmi a z toho také vyplývá šetrnost. To se projevuje i
v případech, kdy se naprosto výjimečně stravuji v
restauracích.

Když jsem před léty při svých toulkách po vlastech
českých spokojeně obědval v jedné mimopražské
restauraci a dal servírce spropitné 4 koruny, byla zjevně
překvapená. Zmínil jsem se o tom v zaměstnání a dostalo
se mi odpovědi: "Teď už se spropitné nedává".

Uplynulo pár let, stal se ze mně důchodce a musím
tedy ještě pečlivěji hospodařit s financemi. Pokud na
cestách zajdu do restaurace, spropitné nedávám.

Ledaco se mění a tak jsem získal pár postřehů z
letoška. Obědval jsem v restauraci v Pardubicích a placení
jsem si zlevnil použitím poukázky v ceně 62 korun.
Servírka měla s počítáním potíže a tak jsem útratu
spočítal já. Poděkovala za pomoc a v závěru se zeptala:
"Těch deset korun chcete vrátit?". Chtěl jsem.

Před pár dny jsem se setkal se dvěma ženami v
restauraci jednoho pražského hotelu. Objednal jsem si čaj a
platil jsem hned při dodání. Bez spropitného, třicet korun
za hrnek čaje není zrovna málo. A bez účtenky. V závěru
setkání platily ty ženy. Každá měla stokorunovou útratu.
Servírka útratu spočítala u stolu podle toho, co jí nahlásily
a účtenkami se nezdržovala. Jedna žena jí dala spropitné
deset korun, druhá, lépe situovaná, dvacet. Servírka ho
přijala bez mrknutí oka.

Tak si říkám, že se doby mění a číšníci a servírky jsou
na "trinkgeld" opět zvyklí. Podle společenských pravidel je
v případě spokojenosti zákazníka na místě spropitné ve
výši 5 - 10 % z útraty. Mám jim ale dávat navíc peníze za
to, že dělají to, co mají a za co je platí zaměstnavatel? Nic
víc pro mně přece neudělají.

Co vy na to?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Tenisák Tenisák | E-mail | Web | 29. července 2013 v 23:32 | Reagovat

Já osobně spropitné dávám, nevidím v tom nic špatného. Beru to jako malé poděkování za služby, s kterou jsem byl spokojený

2 nar.soc. nar.soc. | 2. srpna 2013 v 18:48 | Reagovat

Do 50Kč zarovnávám na 5 Kč.
Nad 50Kč zarovnávám na desítky. Klidně i přidám, když jsem spokojen. Ovšem za půl šálku vlažné bryndy si nechám vysázet do koruny.
Číšníka ani servírku nezaměstnávám a tudíž ani neplatím. :-D

3 Maruš -Fukčarinka Maruš -Fukčarinka | 3. srpna 2013 v 16:29 | Reagovat

Většinou platí manžel a spropitné dá dle naší spokojenosti s obsluhou. Já ovšem nezapomenu pochválit kuchaře - dá se říci, že vždy jsme spokojeni.
Když platím já, tak také dle spokojenosti. Útrata př. 57,-Kč,dorovnám do 6O,- Kč. Bohužel šetřím a řídím se korunka ke korunce :-)

4 Ježurka Ježurka | Web | 3. srpna 2013 v 17:07 | Reagovat

To je otázka. Ti bohatší určitě dávají spropitné a ne malé, ale já jsem také toho názoru, že už není dávno doba, kdy se jim to počítalo za samozřejmé, že měli malý plat. Dnes, když už je všechno soukromé, tak to stojí dost, proč jim cpát navíc a ještě k tomu, nejsme-li úplně spokojeni. Já sama nikam do restaurace nechodím a manžel zarovnává do celé. Ale stalo se mi teď ve FL, že jsem byla na masáži a takový mladý masér chtěl 250 Kč. Zdálo se mi to dost, neměla jsem akoorát, dávám mu 300 a on se zeptá, že to je na mně, jestli mu to chci nechat jako spropitné. Neřekla jsem nic, tak vrátil. Co je moc, to je příliš. :-?

5 vik vik | Web | 3. srpna 2013 v 21:40 | Reagovat

Já spropitné obvykle dávám, ale jen pár korun. Pokud tedy zrovna nevyjde moje útrata už přímo zaokrouhlená, to si pak kolikrát nevím rady. Často se nechám ovlivnit i tím, jak jsem s obsluhou spokojený, či jak je mi sympatická. Jistě - to obíhání zákazníků a nošení jídla a pití na stůl mají v popisu práce. Ale zatímco někteří se tváří otráveně, jiní se usmívají a jsou jaksi celkově přívětivější. A za to, coby poděkování, těch pár korun navíc rád nechám.

6 Johanes Johanes | E-mail | 2. září 2013 v 10:25 | Reagovat

..ano v těchto zeměpisných šířkách je pořád dobrým zvykem,že za dobrou službu v restauracích dávám obsluze odměnu va výši 10% z útraty.Mi bývá poskytována dobrá služba,protože navštěvují dobré restaurační zařízení.Takže proč ne... :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama